Ten Brummelhuis 100 jaar samen op stap

De oprichter van de zaak , Herman ten Brummelhuis, was de opa van de huidige eigenaar. Van oorsprong kwam de familie uit Ambt-Delden. In 1912 begon, volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, zijn schoenwinkeltje, nadat hijzelf enige tijd als schoenmaker de kost had verdiend. Uit zijn huwelijk met Gerarda Eekers werden 8 kinderen geboren.

De eerste vestiging was aan het Marktplein 27a ( Nu Hotel National) waarschijnlijk alleen een schoenmakerij. Na een korte tijd betrok hij een pand aan de Brinkstraat 29 en daarna vanaf ong. 1921 ging hij naar het naastgelegen pand nr.31. Daar was naast de schoenmakerij ook reeds een winkel.

Vlak voor de tweede Wereldoorlog kwam zoon Antoon erbij, en later ook zijn broer Wim. In het door de oorlog grotendeels verwoestte Hengelo werd in 1955 het nieuw gebouwde pand aan de (nieuwe) Markt betrokken. Herman overleed echter al een paar weken na deze opening. De zaak werd op het adres Brinkstraat 18 door Antoon en Wim voortgezet.

Vele verbouwingen volgden, en in de 60er jaren werd de bovenverdieping erbij betrokken en zo ontstond een eigen herenafdeling met prachtig uitzicht over de markt. Tevens werden filialen geopend in de nieuwe wijk Klein Driene te Hengelo en in Wierden (waar de zus van Antoon en Wim, Gerda, vele jaren de winkel runde). In de jaren 70 zijn de filialen weer gesloten. Inmiddel had zoon Antoon jr. als enige van de kinderen van Antoon en Wim zich gemeld om de zaak voort te zetten. Hij kwam als 3e generatie in 1975 in de zaak, en na zijn huwelijk met Loes Bruggink openden zij een filiaal in Oldenzaal naast Tasche aan de Bisschopstraat. ( 'Hengeler Weend in de Boeskoolstad' ). Het filiaal werd in 2004 gesloten, zodat de huidige eigenaren Anton en Loes zich konden concentreren op de hoofdzaak: Hengelo.

In Hengelo werd in 1999 de zaak klaargestoomd voor de een en twintigste eeuw door de grootste verbouwing in de geschiedenis van de onderneming. Alles werd vernieuwd, en aan de voorzijde werd een prachtige glazen pui gebouwd, zoals die nu nog als blikvanger over de Hengelose Markt uitkijkt! 

Anno 2012 worden hier samen met de medewerksters, waarvan de meesten hier al vele jaren werken, nog steeds met veel plezier Dames en Heren schoenen verkocht. En vele tevreden klanten dagelijks vaststellen: hoe modebewust een 100-jarige kan zijn!

Damesschoenen

Herenschoenen

Ara
Brenda
Brunotti
Caprice
Carmens
Ecco
Lamica

Gabor
Rohde
Jenny
Rieker
Laura Vita
Lazamani
Helioform

Vidorreta
SPM
Via Vai
YKX
Papucei
Perlato

Van Bommel
Floris van Bommel
Australian
Brunotti
Ecco
Clarks
Bugatti

Braend
Bullboxer
Van Lier
Mephisto
Rieker
Pantoffola d 'Oro
Will Lester

Pantoffels

Rohde

Romika

Copyright © 2019 Ten Brummelhuis Schoenen. Alle rechten voorbehouden.